Världens filmindustri är extremt ojämställd

 

Efter att ha läst denna artikel vill jag verkligen blogga om detta. Det känns väldigt viktigt för mig.  

Jag saknar queerfilm och film som är regisserad av icke-män på Netflix och i övrigt. Jag ser film varje dag och det är ett väldigt urvattnat, fattigt utbud av film där jag kan beröras och känna samhörighet med karaktärer som känns genuina och äkta för mig, karaktärer som jag kan relatera till som lesbisk kvinna. Jag är trött på att det är mäns berättelser om män, kvinnor, barn, allt däremellan och världen i stort, som syns och är normen.  

Och nej, det handlar inte bara om män och kvinnor. Det handlar om all annan representation också. Filmer skapas och utgår nästan alltid ifrån en vit, hetero man. Vi behöver fler berättelser från fler människor och definitivt fler kvinnliga regissörer och starka huvudrollsinnehavare som får synas.  

Hur skall det kunna bli verklighet då? Det ser mörkt ut. Titta bara på sidor som IMDB och hur topplistorna ser ut där. Det är ju främst män som sätter rating på filmerna på IMDB, oavsett om filmerna är riktade till en manlig publik eller ej. Och män röstar nästan systematiskt dåligt på film riktad till kvinnor. 

Exempel: Ghostbusters från 2016. I denna version är huvudrollsinnehavarna kvinnor, vilket medför, som ofta blir, att kvinnor sätter hög rating och män sätter låg rating. Trots att filmen fått bra rating av kvinnorna har den ett dåligt snittbetyg, eftersom männen är väldigt många fler som röstar. I detta fall har 23.830 kvinnor röstat i snitt 6.8 i rating. Männen är många fler: 75.788 stycken som har röstar i snitt 5.0. Detta medför att filmens slutgiltiga betyg blir 5.4. 

Kolla gärna "user ratings" på valfri film, jag tyckte iallafall det var intressant men inte förvånande. Här är Ghostbusters user ratings. 

Män saboterar alltså ratings på filmer och tv-serier riktade till kvinnor. Här är en statistisk artikel om just detta.

Ur artikeln:  "When you rely on the wisdom of the crowd on the internet, you risk relying on the opinion of mostly men" (...) "And as long as they purport to underscore the true value of a work, they undermine people’s ability to find new and interesting material just because a subset of passionate and vociferous dudes on the internet somehow hold it in low regard."

Jag tycker vi alla måste börja ta mer ansvar. Och fler icke-män borde börja göra sin röst hörd i ratings! Vi är alldeles för få. Jag tycker det är viktigt, film och tv-serier är en avspegling av samhället och för att vi ska bli jämställda måste vi också se hit. 

Kommentera här:

Lämna personangrepp och andra otrevligheter där de hör hemma: i en förpestad hjärna. Här finns plats för läsarfrågor, ris och ros som rör bloggen och andra trevligheter. Har du en hemlig fråga eller vill komma i kontakt med mig kan du istället maila på: varalesbisk@gmail.com