Hur träffar man någon trots att man har social fobi?

Anonym frågar:
Jag fick precis reda på att mitt nya ex som är kille har varit otrogen i 2,5 månader men redan innan jag fick reda på det så hade jag tappat känslorna och har svårt att få känslor för någon kille.. jag har börjat gilla tjejer.. men jag har social fobi så jag vågar ej ta kontakt med någon face mot face.. hur ska jag göra? Har du några tips?
 
Charlotte svarar:
Hej fina du! Vad jobbig situation du befinner dig i. Otrohet är hemskt, jag tycker att det viktigaste i ett förhållande är att man är ärlig med varandra och är enade om vad som är okej och inte okej. Alla förhållanden ser ju ut på olika sätt, vissa mer öppna än andra, men otrohet är alltid otrohet - någon är oärlig och går bakom ryggen, och vet att det är fel. Så jag lider verkligen med dig.
 
Ofta är det dock så, att när båda eller någon tappar känslorna i ett förhållande blir det enklare att falla för någon annan. Och det verkar ju som att du också tappat dina, att du insett att du gillar tjejer. 
 
Social fobi är jobbigt som fan, enligt svenska medicinstudier lider 15,1% av detta. (Källa)
Varför man får detta beror enligt samma källa på lite olika saker, men en anledning sägs t.ex. vara genetiskt, eller att man blivit utskrattad inför andra som liten, att man är rädd för negativ bedömning och utstötning från en grupp. Kärnan i den sociala fobin är ofta en rädsla att bli granskad av andra, att göra bort sig eller att visa sympton på ångest. 
 
Enligt källan är den sociala fobin mest jobbig i prestationssituationer (att prata framför alla i klassrum, presentationer o.s.v.), interaktionssituationer (att kallprata på fester o.s.v.) och observationssituationer (när människor studerar vad man gör). 
 

Med denna information som grund kan jag ge dig tipset att, istället för face to face, ta kontakt via sociala medier/online. Antingen via appar (HER, Tinder etc), Facebookgrupper (Theelitegays, Thegaynessinsweden etc) eller om du har ett starkt intresse för något, t.ex. gaming, musik etc, hitta likasinnade på sådana forum. 
Det är jättevanligt att träffas på det här sättet, jag skulle nog säga att det är vanligare än att träffa någon face to face. Om du lär känna någon online kan ni sedan göra någonting väldigt simpelt när ni ses där ni inte behöver snacka så mycket, t.ex. gå på bio.
 
Hoppas det hjälpte något! Ha en fin dag :) 
 

Kommentera här:

Lämna personangrepp och andra otrevligheter där de hör hemma: i en förpestad hjärna. Här finns plats för läsarfrågor, ris och ros som rör bloggen och andra trevligheter. Har du en hemlig fråga eller vill komma i kontakt med mig kan du istället maila på: varalesbisk@gmail.com